جایزه جلال ۵۰۰ میلیونی شد/ وصول ۲ هزار و ۵۰۰ اثر به رویداد هفدهم
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، نشست خبری هفدهمین جایزه ادبی جلال آل احمد پیش از ظهر امروز در خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.
در ابتدای این نشست، ابراهیم حیدری مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایرانگفت: جایگاه ادبیات در کشور ما جایگاه خاصی است. ادبیات داستانی در پوست و گوشت هر ایرانی نهفته است. برگزاری چنین رویدادهایی به نوعی نشان دهنده پویایی فرهنگ و ادبیات ما است. امسال با توجه به تاکیدات وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی، به بخش اقلیمی و خارج از مرکز و پایتخت توجه ویژهای داشتیم. خدا را شکر استقبال نویسندگان هم از نظر کمّی و هم کیفی رشد قبال توجهی داشته است. البته یک تاخیر زمانی داشتیم که به خاطر اتفاقات گوناگونی که در کشور رخ داد رقم خورده است.
وی اظهار کرد: از شما اصحاب رسانه می خواهم که به ما در پویایی هر چه بیشتر رویدادهای ادبی و حوزه نشر کمک کنید. ما طبق روال سال های قبل، بین ۲۵ تا سی درصد مبلغ جوایز این رویداد را افزایش داده ایم. ضمن این که طبق آیین نامهای که در زمان وزارت آقای صالحی در دوره قبل داشتیم جوایز می تواند به صورت ریالی هم باشد و تنها به سکه محدود نباشد. جایزه برگزیده ما امسال ۵۰۰میلیون تومان و شایستگان تقدیر هم تقریبا ۲۰۰ میلیون تومان است.
معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب نیز گفت: رسانه ها نقش قابل توجهی در پیشبرد رویدادها و جوایز ادبی دارند. امسال، در مجموع ۲هزار و ۵۲۶ اثر به دبیرخانه جایزه جلال رسید که از این تعداد، ۱۲۶۵ اثر مربوط به داستان بلند و رمان بوده است. در حوزه مستندنگاری ۷۴۹عنوان کتاب داوری شده است. در مجموعه داستانکوتاه ۳۹۶ اثر و در نقد ادبی ۱۱۶ اثر داوری شده است. همچنین ۸۷۹ ناشر در این دوره کتابهایشان را ارسال کرده اند که ارزیابی شد.
حامد محقق اظهار کرد: در بین نامزدهای اعلام شده، نشر«خط مقدم» و «نشر چشمه» هر کدام با دو اثر بیشترین تعداد نامزدها را دارند. دو نامزد غیرتهرانی هم در بین نامزدها هستند. پنج نویسنده غیرتهرانی در بین نامزدها هستند و هشت نفر هم پیش از این جزو نامزدها بوده اند. مسن ترین نامزد جایزه ۶۷ ساله و جوانترین آنها ۳۵ساله است. ضمن این که سه نفر از نامزدها از بین بانوان بزرگوار هستند. در بین ۱۲ داورما، پنج نفر غیر تهرانی هستند و از همین جمع، شش نفر از مدرسان و اساتید دانشگاه هستند.
معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب گفت: در رویداد «اقلیم قلم» در استانهای مختلف ۶۰ نفر برگزیده شدند تا در در دوره تکمیلی «آل جلال» که امسال دوره نوزدهم خود را پشت سر میگذارد شرکتکنند. در دورههای اقلیم که به صورت منطقهای داشتیم حدود ۱۰۰ کارگاه برگزار شد و در تهران هم ۳۰ کارگاه برگزار شد.
در ادامه نشست، کوثری عنوان کرد: گسترش داستان کوتاه نسبت به سال قبل قابلتوجه است. البته بخش رمان و داستان بلند هم آثار خوبی به دبیرخانه رسیده است. ما در حوزه کمّی فراوانی داریم که البته تحلیلهای خاص خودش را دارد البته ما باید از کمّیسازی به سمت کیفیسازی برویم. جایزه جلال باید سکویی باشد تا نویسندگان ما به سمت رویدادها و جوایز بینالمللی بروند. جایزه جلال یک بستر برای تقویت سنتهای داستان نویسی در مناطق کشور است. اسطورهها و داستانهای منطقهای و بومی ما خیلی زیاد است و جایزه جلال میتواند فضایی فراهم کند که محتوای ادبیات ما به مرکز و آپارتمانها محدود نشود. خوشبختانه در گزینش آثار امسال، این موضوع درنظر گرفته شده است.
دبیر جایزه جلال آل احمد گفت: دونکته باید در آییننامه جلال اصلاح شود که مقدمات آن هم فراهم شده است. ما در پژوهش ادبیات فارسی فقط حیطه نقد ادبی را داریم و اکثر آثاری که خصلت پژوهشی دارند، کنار میروند اینها آثاری هستند که باید جایی برای آنها دیده شود. نکته دوم این که در مستندنگاری هم طیف وسیعی از آثار در یک دسته قرار گرفتهاند. زندگینامهنویسی، تاریخ جنگ، تاریخ شفاهی و مستندهای اجتماعی از نظر موضوعی یک دست نیستند. به نظرم اینها حیطهای است که باید تفکیک شوند. الان بسیاری از آثار تاریخی در بخش مستندنگاری حذف میشوند، چون صرفاً تاریخنگاری هستند. امسال ما وقت اصلاح این دونکته را نداشتیم که امیدوارم در سال بعد این موارد با نظر متخصصان اعمال شود تا اثری دچار محدودیت یا بیعدالتی نشود.
وی افزود: جایزه جلال حتماً باید نمود واقعی چندصدایی باشد امسال هم تا جایی که من در جریان داوریها بودم طبق ضوابط ادبیاتی آثار با سلیقههای متفاوت و متنوع به عنوان نامزد انتخاب شدهاند فکر میکنم در سالهای قبل هم این چندصدایی وجود داشته است.
داوران و نامزدهای بخش مجموعه داستانهای کوتاه جایزه ادبی جلال آل احمد مشخص شدند
«آن پریزاد سبز پوش» نوشته صمد طاهری نشر نیماش
«پرنده باز تهران» نوشته ندا رسولی نشر هیلا
«خون طاووس و داستانهای دیگر» نوشته عماد عبادی از نشر نظام الملک
« ریواسهای بلند رودخانه تیزو» نوشته فرهت فرخی نشر ثالث
«عقده ادیب پسر هاشم آقا» نوشته علی موذنی از نشر نیستان هنر
داوران این بخش قاسمعلی فراست، محمدرضا گودرزی، علیرضا محمودی ایرانمهر هستند.
نامزدها و داوران بخش مستند نگاری جایزه جلال آل احمد مشخص شدند
بخش مستند نگاری به ترتیب حروف الفبا: «آن شب در دوحه» سفرنامه تحلیلی از حضور تیم ملی در جام جهانی قطر محمد حسین یادگاری انتشارات سوره مهر
«ابهام طبس» رمزگشایی از جعبه سیاه تهاجم نظامی آمریکا شاداب عسکری، انتشارات ایران
«از سرگذشت» یادداشتهای دوره دکتری علیرضا رعیت حسن آبادی انتشارات خاموش
«خاک کارخانه» پارچههای ناتمام چیت سازی بهشهر و سرگذشت آخرین کارگران شیوا خادمی نشر اطراف
«غلامرضا غلامرضا را کشت» روایتی از بودن و نبودن غلامرضا تختی مهدی میرمحمدی انتشارات چشمه
«ماه تمام» سرگذشت نامه مستند معلم بسیجی شهید محمد ابراهیم همت، گلعلی بابایی انتشارات ۲۷ بعثت
«میاندار» خاطرات شفاهی حسن عبدالله زاده فرمانده تیپ یگان مخصوص نیروی قدس و فرمانده عملیات قرارگاه شهر سوریه، مسئول امیرخانی انتشارات خط مقدم
داوران این بخش هم مرتضی نورایی، مهدی کاموس و ابوالفضل حسن آبادی هستند.
داوران و نامزدهای بخش «رمان» هفدهمین جایزه ادبی جلال آل احمد
آثار به ترتیب حروف الفبا: «تار تاریکی» نوشته بهاره ارشد ریاحی نشر لف
«دختران قبیله جنگ» جواد افهمی از نشر خط مقدم
«دم اسبی» نوشته رامبد خانلری نشر بانگ
«سنگ اقبال» نوشته مجید قیصری از نشر چشمه
«گمشهر» نوشته حسین پور ستار از نشر کتابسرای تندیس
داوران و نامزدهای بخش «نقد ادبی» هفدهمین جایزه جلال آل احمد
«از نابهنگامی حیات تا سترونسازی خیال: مطالعهای جامعهشناختی در ادبیات داستان ایرانی» اثر محمدحسین دلال رحمانی
«دیرش روایی» اثر بهمن نامور مطلق
«فلسفه ایده اولیه داستان؛ چیستی، کجایی، مولفهها» اثر احمد شاکری
«کیمیای کرامت؛ کرامت اولیا از تحلیل واقعنمایی تا واقعگرایی ادبی هنری» اثر محمد رودگر
«واکاوی پدیده روسپیگری در رمانهای فارسی دوره پهلوی» اثر کامران پارسینژاد
داوران این بخش ابراهیم حسن بیگی، محمدرضا شرفی خبوشان و مهدی کفاش هستند.
انتهای پیام/